PepsiCo, het bedrijf achter Cheetos

cheetos puffs

Je hebt vast weleens gehoord van PepsiCo, dit bedrijf heeft vele merken onder zich zoals Pepsi Cola, Cheetos Puffs, Nibbits en nog veel meer verschillende drankjes, zoutjes en chips. PepsiCo bestaat sinds 1965 uit een fusie tussen Pepsi Cola en Frito Lay, het bedrijf achter Cheetos. Pepsi Cola werd aan het einde van de 19de eeuw opgericht door Caleb Bradham. Frito Lay was opzich zelf weer een fusie in 1961 van Frito Company (opgericht in 1932) en de H.W. Lay Company (ook opgericht in 1932).

De geschiedenis van PepsiCo

PepsiCo was als een van de eerste bedrijven actief binnen de Sovjet Unie. De toenmalige president van de Sovjet Unie in 1959 kreeg een Pepsi Cola aangeboden tijdens een expositie in Moskou en 15 jaar later kreeg PepsiCo toestemming om frisdrank in de Sovjet Unie te gaan verkopen. PepsiCo werd betaald in wodka die vervolgens op de Amerikaanse markt verkocht werd, omdat er geen buitenlandse deviezen waren. In het jaar 1990 werd een nieuw contract getekend en hierdoor kon PepsiCo meer afzetten. In ruil hiervoor kregen ze het exclusieve recht gedurende 10 jaar om de wodka te blijven verkopen. Tevens kregen ze nog eens 10 zeeschepen als betaling. Tot het jaar 1997 was PepsiCo ook de eigenaar van vele fastfood ketens zoals Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut en Taco Bell.

De ontwikkeling van PepsiCo over de jaren

In 2000 nam PepsiCo het bedrijf Quaker Oats over, dat bekend is van ontbijtgranen en frisdranken zoals Gatorade, de bekende sportdrank. In 2001 nam PepsiCo ook een Russisch zuivelbedrijf genaamd Wimm Bill Dann over. Gedurende 2009 kocht PepsiCo alle aandelen die ze nog niet in handen hadden van de Pepsi Bottling Group en PepsiAmericas. De meest bekende merken van PepsiCo zijn Quaker met Cruesli, Energy Mix en Havermout. Op de markt van dranken en frisdranken hebben ze Pepsi, 7Up, Gatorade, Tropicana en Looza. En op de markt van snacks bieden ze Smiths, Lay’s, Cheetos, Doritos, Snack a Jacks en Duyvis aan.

PepsiCo, het bedrijf achter Cheetos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven