Moet iedereen weten van de AED

AED

Ten eerste wat is dat eigenlijk. Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van elektrische schok. Wat doet het apparaatje eigenlijk? Bij een hartstilstand staat het hart meestal helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. Hoe werkt het? het bevat 2 elektroden die je op de borstkas an het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is Analyseert het apparaat het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen. Voor wie is het geschikt? het is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Je hebt wel apparaten die speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. 

 

Wie mag zo apparaat bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een apparaat werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt zo apparaat moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren. Moet je er ook bij reanimeren? Reanimeren blijft bij een hartstilstand altijd nodig, ook al geeft het apparaat geen schok. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok. 

 

Geschiedenis 

de geschiedenis van een AED. De draagbare defibrillator werd ontwikkeld door de Noord-Ierse cardioloog dr. James Francis Pantridge. Hij was verbonden aan het Royal Victoria hospital en was ook professor aan de Queen’s University in Belfast. In de jaren 50 nam het aantal patiënten met hartaandoeningen gestaag toe, waarop ziekenhuizen gespecialiseerde hart afdelingen begonnen te openen. Epidemiologische gegevens toonden echter aan dat de meeste hartdoden buiten het ziekenhuis en onverwacht vielen, waardoor dr. Patridge hun nut in twijfel trok. Het was bekend dat de meeste doden het gevolg waren van ventrikelfibrilleren. Dr. Pantridge redeneerde dat als het probleem buiten het ziekenhuis lag, het buiten het ziekenhuis al ter plaatse dient opgelost te worden door defibrillatie. Hij was van mening dat iedereen die in staat was CPR toe te dienen, ook in staat moest zijn defibrillatie toe te passen. 

Moet iedereen weten van de AED

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven